Краш-тест

Mitsubishi Lancer - челен удар с 40% от предната широчина в полутвърда алуминиева бариера със скорост 60 km/h.

Ford Focus - страничен удар, без въздушни възглавници.


Полезни връзки

Таблица на времето на откриване на алкохол с дрегер.


Малко забавление

Кражбата на МПС е проблем на вякъде по света. Вижте най-новите и модерни средства за защита на вашия автомобил. ;-)


Колко бързо реагирате на опасност?

Всяка секунда светът около вас се променя, възникват събития. Вие реагирате на тези събития, но никога не го правите "веднага". Всеки човек първо възприема дадено събитие след това го осмисля после взема решение и най-накрая прави някакво действие. Това важи с пълна сила и когато шофирате вашия автомобил. Всяка секунда обстановката на пътя се променя. Колко пъти ви се е налагало да "скочите" на педала на спирачката защото колата пред вас изведнъж е започнала да спира много интензивно?

Ако питате когото и да било на улицата, "Какво ще направи ако на пътя пред автомобила му възникне непредвидена опасност", 9 от 10 човека ще ви отговорят "Ще закова колата на място". Дали това е възможно? При движение с 50 км/ч колата ви изминава 13,88 метра за 1 секунда. Помислете какво можете да направите за една секунда? Не е много. Всъщност докато си го помислите и вече сте изминали 20-25 метра. Ами ако се движите със 70-80 км/ч?

На практика ако се движите с 50 км/ч за да "заковете" колата ще са ви нужни не по-малко от 33 метра. Много често някой заблуден пешеходец "скача" пред колата ви на много по-малко от 33 метра. И все пак това разстояние е далеч от реалноста, спирачният път е много по-голям. Защо става така?

Повечето хора забравят, че им трябва време да възприемат, осмислят и вземат решение. Когато карате колата си в градски условия, в най добрия случай ви трябват 0,8 секунди за да забележете, въприемете като опасност, вземете решение и да преместите крака си върху педала на спирачката. Това са 11 метра който вие сте изминали а спирачките на колата ви още дори не са задействани. Ами ако сте изморени или болни или си мислите за нещо или ако е тъмно и карате на фарове а може би сте изпили 1-2 бири? Тези 0,8 секунди стават 1 или 1,2 или дори над 2,5 секунди, съответно 13,8 до 34,7 метра които колата ви изминава, а спирачките дори още не са задействани.

Тук можете да изчислите и да добиете представа за пътя който изминавате задължително когато се наложи да спрете "внезапно".

Път изминаван преди да спрете - Трябва да имате инсталиран Flash Player.

Тук ви предлагаме две места където можете да тествате колко бързо вие реагирате. Това са само опростени примери, но дават много добра представа за сериозността на "времето за реакция" което е част от цялото време необходимо ви за да спрете.

Тест 1 | Тест 2 - Трябва да имате инсталирана Java за да пуснете и двата теста.


Начини да избегнете произшествието.

Статистиката показва, че хората с по-малък опит зад волана попадат по често в опасни ситуации, които биха могли да избегнат ако знаеха тези съвети.

1. Проверете за коли два пъти преди да потеглите от знак стоп. Получава се така, че кола идваща от дясно не може да бъде видяна защото се намира зад рамката между предното стъкло и дясното странично стъкло. Ако погледнете първо на дясно, после на ляво и после пак на дясно, ще избегнете този проблем.

2. Първо погледнете в огледалото за задно виждане и тогава потеглете назад. Колкото и да звучи смешно предният съвет, много често прегазването на пешеходeц става точно защото шофьора първо потегля назад и тогава поглежда в огледалото за да види има ли някакво препятствие. Същото е причина и за неприятните леки удари на паркингите.

© 2016 Всички права запазени.